Lavastus "Rongirüüv" on osa Euroopa kultuuripealinn

Tartu 2024 lisaprogrammist.

Miksteater toob 2024 aasta suvel lavale tõsielul põhineva võrukeelse uuslavastuse "Rongirüüv". See on rohkete originaallauludega põimitud lugu teise maailmasõja järgsest vabadusvõitlusest ja Eesti mehe enesetõestamise vajadusest. Tegevus põhineb tõestisündinud lool: 11. detsembril 1948 kaaperdasid metsavennad Johannes Heeska juhtimisel Võrumaal Sõmerpalu jaama lähedal üliturvatud reisirongi ja röövisid sealt 152000 rubla põllumajandusmaksu raha. Seda tegid vaid 7 metsavenda, kes suutsid jätta mulje, et neid on väga suur hulk. 
Lavaloo on kirjutanud Jan Rahman. Algidee ja laulusõnad Aapo Ilves, muusika autor Erki Meister. Lavastaja Kristo Toots, lavastaja assistent Kristin Kooskora, lava- ja kostüümikunstnik Maarja Meeru(Vanemuine), koreograaf Andre Laine, lavavõitlus Kaire Russ, helikujundus Kristjan Häggblom(Vanemuine) ja Renee Trei, heli- ja valgustehnikud Martin Meelandi, Mathias Meelandi.

Peaosades: Kaia Skoblov ja Margus Jaanovits(Vanemuine).
Laval veel: Tarmo Tagamets, Margo Mitt, Alo Kurvits(Vanemuine), Karel KäosKristjan Häggblom(Vanemuine), Renee Trei, Ülo NeedoMartin Tikk, Anne-Mai Tevahi, Ülle Sillamäe jt.
Etendused toimuvad Karilatsi Vabaõhumuuseumis, Karilatsi külas, Kanepi vallas, Põlvamaal.

Piletid on müügil Piletilevis!